De slimme belegger

Tulpenmanie

Rond 1600 werd Nederland getroffen door een waanzinnige obsessie met tulpenbollen die bekend werd als de 'tulpenmanie'. De populariteit van tulpen was zo groot dat mensen bereid waren enorme bedragen te betalen voor zeldzame bollen, soms wel meer dan wat een huis op dat moment kostte.

De bloem werd al snel een symbool van welvaart en status en werd steeds populairder in de hogere kringen. Dit leidde uiteindelijk tot een enorme vraag naar zeldzame bollen en een opkomende speculatieve markt. De prijzen van sommige bollen bereikten astronomische hoogten. Mensen begonnen bollen te kopen als een investering, in de hoop dat de prijzen verder zouden stijgen. Er werden zelfs contracten gesloten voor toekomstige leveringen van tulpenbollen die nog niet eens waren geplant.

Maar net als elke bubbel moest de tulpenmanie ooit barsten. De prijs van de bollen begon plotseling te dalen. Er ontstond een chaotische situatie met veel onenigheid onder handelaren over de geldigheid van de afgesloten contracten. Al snel bleek dat de meeste handelaren tulpen die ze niet bezaten, hadden doorverkocht aan kopers die ze niet konden betalen. Mensen realiseerden zich al snel dat ze enorm hadden overboden en probeerden hun bollen te verkopen voordat de prijzen nog verder zouden dalen. Dit resulteerde in een complete instorting van de tulpenmarkt en veel mensen werden financieel geruïneerd.

Bitcoin en dotcom

Hoewel de tulpenmanie een korte en intense episode was in de Nederlandse geschiedenis, is het een interessante les over de gevaren van speculatie, misbruik en de gevolgen van een ongebreidelde obsessie met rijkdom en status. De huidige crypto hype en schandalen en de geëxplodeerde internet zeepbel in 2000 doen sterk denken aan deze tulpenmanie.

De slimme belegger

Beleggen kan wel een slimme manier zijn om op de lange termijn je geld te laten groeien. Het is belangrijk om te leren van deze voorbeelden en te begrijpen hoe je slim kunt beleggen om te voorkomen dat je in dezelfde valkuilen terechtkomt. Hier zijn vijf tips om je te helpen slim te beleggen:

1.    Realistisch over rendement

Slimme beleggers zijn realistisch. Zij snappen dat rendement de vergoeding is voor het gelopen risico. Hoe meer risico je neemt, hoe hoger het rendement kan zijn. Sparen zorgt voor weinig risico op de korte termijn en daarmee voor een laag rendement. Slimme beleggers weten dat ze sparen voor de korte termijn en beleggen voor de lange termijn.

2.    Begin met een plan

De slimme belegger weet dat een plan zorgt voor een beter resultaat. Hoe duidelijker de reden waarom je belegt, hoe eenvoudiger het is je te houden aan je beleggingsplan. De slimme belegger weet dat zonder plan verleidingen op de loer liggen. Aanbevelingen van bekende Nederlanders, cryptovaluta of een andere nieuwe beleggingstrend lijken keer op keer interessant. Een goed beleggingsplan zorgt voor minder afleiding en meer rust. Samen met je adviseur bepaal je de reden dat je belegt, je wensen en doelen. Denk aan een aanvulling op je pensioen, eerder stoppen met werken of een studiepot voor de (klein)kinderen.

3.    Discipline en spreiding

De slimme belegger heeft discipline en houdt vast aan routine. De routine om periodiek in te leggen, je legt maandelijks wat bij. Een voordeel is dat je automatisch blijft aankopen ook na beursdalingen of wel tegen een lagere prijs. Uiteindelijk vergroot dat de kans op het behalen van je doelstelling. Daarbij is een van de belangrijkste lessen van de tulpenmanie, de internet bubbel en de bitcoin hype dat het belangrijk is om te spreiden. In plaats van al je geld in één belegging te stoppen, is het verstandig om te spreiden over verschillende soorten beleggingen, zoals aandelen, obligaties en vastgoed. Hierdoor verminder je het risico dat je belegging enorm in waarde daalt als een specifieke markt instort.

4.    Houd je emoties onder controle

Een andere belangrijke les is dat het belangrijk is om je emoties onder controle te houden. Hebzucht en angst leiden telkens weer tot verkeerde keuzes, zoals te duur kopen en bij een lage koers verkopen. Het is verleidelijk om mee te gaan in de hype rond een bepaalde belegging en er veel geld in te steken, maar dit betekent vaak een overmatig risico en daarmee grote verliezen. Het is belangrijk om rationeel te blijven en je niet te laten beïnvloeden door de emoties van anderen of door angst voor het missen van een kans.

5.    Werk samen met professionals

De slimme belegger werkt samen met een ervaren financieel planner. Om realistisch te blijven, het plan te volgen en de routine vast te houden zoekt de slimme belegger een ervaren adviseur. De belangrijkste rol van deze professional is het helpen onder controle te houden van de emotie en het voorkomen van foute beslissingen. Onderzoek laat zien dat beleggers die samenwerken met een professional per jaar 3 tot 4% extra rendement maken.

Vorige
Vorige

Eerder stoppen met werken in 5 stappen.

Volgende
Volgende

Hoeveel geld heb ik eigenlijk nodig?