Hoeveel geld heb ik eigenlijk nodig?

Wat is de relatie tussen geld, hebzucht en "Berend Botje ging uit varen"?

Laten we beginnen met geld. Geld is een van de belangrijkste middelen in onze moderne samenleving. Het stelt ons in staat om te kopen wat we nodig hebben en wat we willen, en het biedt ons de mogelijkheid om ons leven te verbeteren. Maar geld kan ook leiden tot hebzucht en corruptie, en het kan ons veranderen in egoïstische individuen die alleen maar om zichzelf geven.

En dan heb je hebzucht. Hebzucht is een verlangen naar meer. Meer geld, meer macht, meer bezittingen. Het is een onverzadigbare behoefte die ons kan overnemen en ons kan veranderen in egoïstische individuen. Mensen die alleen maar aan zichzelf denken en bereid zijn om over lijken te gaan om hun doel te bereiken.

Het kinderliedje “Berend Botje ging uit varen" is een bekend Nederlands rijm dat lijkt te gaan over iemand die op zoek is naar avontuur en nieuwe ervaringen. Berend Botje is ogenschijnlijk niet bezig met geld of rijkdom, maar met het ontdekken van de wereld om zich heen. Het rijm gaat als volgt:

Berend Botje ging uit varen,

met zijn scheepje naar Zuidlaren.

De weg was recht, de weg was krom,

nooit kwam Berend Botje weerom.

 

Hoewel het rijm geen directe verwijzingen maakt naar geld en hebzucht is het oorspronkelijk bedoeld als scheldrijm. Berend Botje is naar het schijnt de bijnaam van Berend Drenth, een rijke reder en scheepsbouwer die midden negentiende eeuw zijn wrakke schepen zonder lading de Oostzee opstuurde om later, zodra de schepen waren vergaan, het verzekeringsgeld op te strijken. De bemanning kwam nooit weerom. Het ene schip na het andere vergaat, inclusief de bemanning, terwijl hij zijn zakken vult met verzekeringspenningen.

 

Een, twee, drie, vier, vijf, zes, zeven

waar is Berend Botje gebleven?

Hij is niet hier, hij is niet daar

hij is naar Amerika.

 

Toen de verzekeraars de enorme fraude ontdekten en Berend wilden opsporen, is hij op de vlucht geslagen.

Wie had dat gedacht? Een ogenschijnlijk onschuldig rijm om het gevaar en gevolg van hebzucht te duiden. Als we ons te veel laten leiden door onze hebzucht en ons alleen bezighouden met het vergroten van onze rijkdom, kunnen we de weg kwijtraken en nooit meer terugkeren.

Spaar geen centen, maar mooie momenten

Onthoud dat geld slechts een middel is om onze behoeften te vervullen en ons leven te verbeteren. Het is belangrijk om ons te richten op onze waarden en op wat echt belangrijk voor ons is. Je leven vullen met betekenisvolle ervaringen en relaties.

Vorige
Vorige

De slimme belegger

Volgende
Volgende

Ondernemer en geldzaken